egy újabb normális cikk

 2010.06.03. 00:13

 

5 dolog, ami jobb egy kapcsolatban néhány év után

Semmi sem fogható ahhoz az intenzív örömhöz, amit az ember egy szerelem kezdetén érez. A papírforma szerint ezektől az első, gyönyörű hónapoktól kezdve már csak lefelé vezet az út a szürke hétköznapok felé, ahol a maximum a megszokás és a túlélés tud lenni. Persze aki eltöltött már mondjuk 5 évnél többet ugyanabban a kapcsolatban, az tudja, hogy azért nem minden szempontból rosszabb később. Összeszedtem 5 dolgot, ami kifejezetten jobb a kapcsolat előrehaladtával a kezdetekhez képest. Ön mit tenne még hozzá?

 

1. Veszekedések ritkulása. A legelső hetekben persze nem nagyon veszekszik egy szerelmespár, de viszonylag hamar be tud következni a nagy viták korszaka. Ha az ember ügyes és odafigyel, idővel megtanulja kezelni ezeket a helyzeteket, és csomó problémára rutinszerűen meglesz a megoldás. Egy idő után nem kell minden konfliktust elölről leveszekedni, megharcolni, hanem meglesznek a szükséges kompromisszumok békésen is.

2. Jobb szex. De nemcsak a problémamegoldás terén csiszolódik egymáshoz jobban két személy, ha huzamosabb időt töltenek kapcsolatban. Egy tavalyi kutatás szerint nem az elején, hanem átlagosan a megismerkedéstől számított négy év és két hónap elteltével a legélvezetesebb a szex kapcsolatban élők számára.

 

3. Biztonságérzet és önbizalom. Biztonságban lenni unalmas, ezért keresik sokan a kalandot, miután pár évet eltöltöttek ugyanabban a kapcsolatban. De ha valóban beüt valami katasztrófa, egy betegség, valami munkahelyi zűr vagy hasonló, rengeteget számít, ha az ember tudja, hogy van valaki, aki végig ott lesz mellette, gondozni fogja vagy segíteni fog. Ezen kívül rengeteg erőt lehet meríteni abból, ha az ember háta mögött ott van már néhány év boldog párkapcsolati lét. Aki egyedülálló, akármilyen öntudatos szingli is, néha biztosan arra gondol, mi lehet vele a baj, hogy neki nem jön össze a szerelem. Talán nem fair, de a kapcsolatban élőknek ennek mintájára önbizalmat tud adni az, hogy ha más nem, legalább életük ezen része rendben van.

4. Tanulás. Az ember rengeteget tud tanulni a partnerétől. Ehhez kell valamennyi alázat, de az egészen praktikus fogásoktól kezdve az önismeretig rengeteg tudáshoz hozzájuthatunk, ha figyelünk szerelmünkre. Az én kedvesem is rengeteg jó szokást ragasztott rám az évek során, amit az ő kezdeményezésére vezettünk be a közös otthonban. De felbecsülhetetlen értéke van annak is, hogy partnerünk szemén keresztül kívülről is tudjuk látni magunkat, úgy, ahogy soha korábban.

5. GyerekekKülön blogunk van arról, hogy ez mennyiben boldogság és mennyiben nem, de egy biztos: jó esetben néhány évnek el kell telnie addig, amíg egy szerelemről kiderül, hogy arra lehet-e családot építeni. És a szülővé válás során nyilván olyan örömök várnak az emberre, amelyhez a szerelem kezdetén érzett boldogság talán nem is hasonlítható.

 

 Forrás: www.velvet.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://oceandrive.blog.hu/api/trackback/id/tr762052402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása